luni, 18 mai 2015

Noaptea muzeelor II - Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu Storck

Continuam Circuitul Muzeelor din noaptea de 16 mai 2015.
S-a intunecat cand am ajuns la Muzeul Storck, dar chiar si pe intuneric cladirea, monument de patrimoniu, te impresioneza. Cladirea inspirata de arhitectura germanica, a fost decorata de catre Frederic Storck cu mai multe frize.







Casa construita intre anii 1911 - 1913 este compusa din doua corpuri unite intre ele. In partea dreapta, privind din strada sunt atelierele sotilor Storck, iar in stanga este spatiul de locuit al familiei. Atelierele au devenit muzeu, prin donatia Ceciliei Cutescu Storck si a ficelor sale Gabriela Florica Storck (arhitecta) si Cecilia Frederica Storck Botez (ceramist cunoscut), in anul 1951.



Odata intrati ni se dezvaluie o lume plina de magie. In fata ochilor ti se infatiseaza o multime de sculpturi mai mici sau mai mari ale familiei Storck, pe linie masculina. Mai rar sa existe o familie atat de talentata si care sa transmita talentul mai multor generatii.
Karl Storck, tatal, cel mai cunoscut dintre sculptori, a realizat statuia spatarului Mihail Cantacuzino, din incinta spitalului Coltea, statuia Domnitei Balasa, aflata in curtea bisericii cu acelasi nume si multe altele.


A avut doi fii Carol si Frederick Storck, ce i-au mostenit talentul artistic.
Una dintre cele mai cunoscute lucrari ale lui Carol Storck este statuia Generalului dr. Carol Davilla, din fata Facultatii de Medicina.
Frederick Storck este cunoscut pentru cele opt cariatide de la Palatul Cantacuzino, Gigantul din Parcul Carol, statuia lui Eminescu din Galati si multe altele.






Camerele, in care si-a avut atelierele Cecilia Cutescu Storck, sunt pictate si te transpun intr-o lume mirifica. Picturile murale poarta numele de "Dragoste pamanteasca" si "Dragoste spirituala"




Cecilia Cutescu Storck a fost prima femeie profesor intr-o academie de arte de stat din Europa (1916).
Picturile ei murale se regasesc in mai multe locatii din Bucuresti: "Istoria Negotului Romanesc" in aula ASE, "Apologia artelor romanesti" in sala tronului a Palatului Regal, etc.




Muzeul este impresionant, iar doamna, care ne-a spus cateva povesti despre istoria familiei, fermecatoare.
De la dansa am aflat ca talentul s-a transmis mai departe si stranepotilor. Acestia locuiesc, din cand in cand in celalalt corp de casa, atunci cand vin in Romania.
Tot de la dansa am aflat ca fiica, Cecilia Frederica Storck s-a casatorit cu fiul lui Eugeniu P. Botez, cunoscut in literatura romana ca Jean Bart. Unul dintre fii acestora, Alvaro Botez este pictor si traieste la Paris.
Sunt multe povesti de aflat, ascultat in aceasta casa muzeu, e nevoie de timp si de liniste sa admiri picturile si sculpturile aflate aici, de aceea voi reveni.
Asa cum am mai spus, pofta vine... vizitand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita si comentariile voastre!